Ostatnio moje śniadania to standardowy zestaw: płatki owsiane, banan, borówki amerykańskie, pestki słonecznika i wiórki kokosowe. Czasem rozpieszczę się masłem orzechowym. Ale gdy nadchodzi weekend… to czas na małe szaleństwo!

Nie jadam zbyt często nabiału. Lubię masło (ooooch „grubo masła” – jak to też mówi znana w internetach Bzu), czasem jakiś dobry ser żółty lub pleśniowy. Dlatego ten biały, twarogowy gości u mnie dość rzadko. W sumie to chyba jedynie w lecie – nie ma jak chrupiąca bagietka ze świeżym twarożkiem ze szczypiorkiem! Wczoraj będąc na małych zakupach wzięłam z półki lokalny serek półtłusty. Dziś wystarczyło otworzyć lodówkę, a ja już widziałam w głowie te oto placuszki!

placuszki_2m

Placuszki twarogowe

Składniki:

  • 250g sera białego półtłustego
  • 3 łyżeczki miodu
  • 30g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • olej kokosowy

Przygotowanie:

Wbij białka do misy i ubij na sztywną masę.

Żółtka wrzuć do osobnej miski i połącz z białym serem i miodem. Następnie przełóż do ubitych białek razem z mąką i płatkami owsianymi. Delikatnie wymieszaj.

Rozgrzej odrobinę oleju kokosowego na patelni. Smaż małe placuszki po 2 minuty z każdej strony.

 

Karmelizowane banany

Składniki:

  • banan
  • miód
  • olej kokosowy

Przygotowanie:

Obierz banana, pokrój na trzy części, następnie każdą z części na pół.

Rozgrzej patelnię (najlepiej taką nieprzywierającą), dodaj odrobinę oleju kokosowego i smaż aż do zbrązowienia bananów. Następnie dodaj na każdą część pół łyżeczki miodu i obróć. Pozwól by banany „kąpały” się w miodzie i oleju aż do ładnego skarmelizowania.

Podawaj placuszki z bananami, jeszcze cieplutkie!

Smaczności! 🙂