O tym połączeniu myślałam już od jakiegoś czasu. „Ciekawe jak smakuje gryczanka z kilkoma łyżkami wody różanej?”. Trzeba było to wypróbować. Nie pomyliłam się. Jeśli lubisz przetwory z płatków róż, śniadanie na słodko oraz wymysł taki jak gryczanka – zasmakuje i Tobie!

dav

Składniki:

  • pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • szklanka mleka roślinnego
  • 3 łyżki wody różanej
  • 1 ½ łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • garść borówek
  • opcjonalnie: słonecznik, muesli
sdr
sdr

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną wysyp na sitko i dokładnie opłucz pod zimną wodą.

Do garnka wlej mleko roślinne. Kiedy zacznie się gotować, dodaj kaszę gryczaną. Gotuj na małym ogniu, po 5 min. dodaj wodę różaną i syrop klonowy. Spróbuj czy kasza jest już miękka (choć niektórzy wolą twardszą wersję). Jeśli jest ok, dosyp nasiona chia i zostaw na chwilkę, by napęczniała.

Przełóż do miseczki, posyp borówkami i innymi dodatkami.

Smaczności!

Zapisz

Zapisz

Zapisz