Lubię rytuały. Coś, co zajmuje mi trochę czasu, do czego wkładam serce, a efekt powoduje uśmiech na twarzy. Ostatnio wśród rytuałów zagościł kolejny – niedzielne śniadanie.

Chyba nigdy nie było mi z nimi po drodze, zawsze na szybko coś wymyśliłam. Od pewnego czasu poświęcam na nie więcej czasu. M przygotowuje kawę (drip my love!), a ja najczęściej… smażę placuszki! Dwa tygodnie temu racuszki, a wczoraj właśnie owe wegańskie pankejki z bananem.

placuszki-1_m

Lekkie, puszyste, delikatnie bananowe. Najlepsze z domowym dżemem, masłem orzechowym, lemon curd, syropem klonowym czy labneh. My postawiliśmy na babciny dżem mirabelkowy!

Składniki (na ok. 25 placków):

  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • szklanka mleka sojowego
  • 2 banany

Przygotowanie:

Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp wszystkie suche składniki (mąki, cukier, cynamon, imbir, proszek do pieczenia, sól). W drugiej zblenduj banana i dodaj mokre (mleko, olej).

Połącz wszystkie składniki, dokładnie wymieszaj.

Na patelni teflonowej rozgrzej odrobinę oleju kokosowego. Smaż placuszki aż do zbrązowienia na każdej ze stron.

placuszki-2_m

Smaczności!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

  • Również uwielbiam swoje małe, z pozoru niewiele znaczące rytuały. Niedzielne śniadanie (albo w ogóle śniadania) raczej do nich nie należą. Niestety. Mogłabym to niby naprawić, ale to chyba jeszcze nie jest ten czas, ani to miejsce. Placuszki prezentują się jednak wybornie i na pewno tak samo smakują 🙂
    Pozdrawiam.

    • justti | www.hungryformore.pl

      Wiesz, że ja ze śniadaniami też miałam problem. Najczęściej na szybko i zawsze kanapki. Z czasem to się zaczęło zmieniać i teraz nie wyobrażam sobie nie zjeść czegoś pysznego na śniadanie! A w weekend to już koniecznie 🙂 Przyjdzie i czas na Ciebie, zobaczysz!
      Pozdrowienia 🙂

  • Mniam, akurat pora śniadaniowa <3 jadłabym 🙂

    • justti | www.hungryformore.pl

      Spróbuj koniecznie! Fajnie zrobić ich nawet taką ilość, by zapakować później do pojemniczka i mieć jako przekąskę lub śniadanie kolejnego dnia 🙂

  • Polecam również pokroić banana w talarki i podczas smażenia położyć na placuszki. Wtopią się w ciasto i również smakują wybornie 🙂

    • justti | www.hungryformore.pl

      O! Ciekawy sposób, przemycę je do placuszków w niedzielę 🙂