Od dłuższego czasu myślałam o pysznych śniadaniowych placuszkach, które byłyby puszyste, wilgotne i dość neutralne smakowo. Gdy zjadłam tartę na mące migdałowej z owocami, pomyślałam, że ta mąka to jest to! I trafiłam 😊

Jeśli jej nie macie, możecie ją sami zrobić – mieląc migdały na drobny proszek. Możecie też, robiąc mleko migdałowe, wykorzystać resztki migdałów. Wystarczy je wtedy wysuszyć.

placuszki-z-maki-kukurydzianej-z-pieczonym-bananem-i-labneh

Składniki na placuszki (ok. 22 sztuki):

  • 130g mąki migdałowej
  • 30g mąki z amarantusa
  • 95g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • ¾ szklanki mleka roślinnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

 

Składniki na karmelizowane banany:

  • Kilka bananów
  • Miód
  • Orzechy włoskie lub płatki migdałowe

 

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Banany obierz, przekrój na pół, a później wzdłuż. Przełóż na papier do pieczenia i na blachę. Polej lekko miodem i posyp orzechami lub płatkami migdałowymi. Piecz ok. 20 minut, aż będą miękkie i lekko brązowe

Do jednej miski wrzuć suche składniki, wymieszaj. Do drugiej mokre, również wymieszaj. Wlej wszystko do suchych i połącz. Masa powinna być zbliżona do tej naleśnikowej.

Rozgrzej patelnię, dodaj olej kokosowy. Smaż na średnim ogniu aż do zbrązowienia (ok. 1 minuta), obróć i powtórz czynność.

Gotowe placuszki przełóż na ręcznik papierowy.

Do placuszków możesz podać twarożek, serek wiejski lub labneh. Wystarczy, że przygotujesz go dzień wcześniej.

Składniki:

  • 1 duży jogurt grecki
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Będziesz potrzebowała garnek  z pokrywką lub miskę, sitko i gazę. Sitko połóż na garnku, wyściel gazą i przełóż jogurt grecki. Dodaj odrobinę soli. Przykryj garnek i odłóż do lodówki. Na drugi dzień zobaczysz, że w garnku będzie maślanka, a na sitku został sam kremowy serek.

Smaczności! 😊

*Inspiracja przyszła od ErVegan, które placuszki są równie pyszne!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

  • Ale fajne! 😀 A ten serek robi się słony, czy jest w neutralnym smaku?

    • justti | www.hungryformore.pl

      Wszystko zależy od ilości soli jaką dasz. Możesz nie dawać w ogóle, wtedy do słodkich rzeczy będzie jak ulał! Myślę, że odrobinka nie zaszkodzi, a przełamie słodycz np. bananów w miodzie 😉 :*

      • W sumie to nawet bym wolała, żeby był delikatnie słony, bo uwielbiam słodko – słone połączenia smaków. Jak chociażby słony karmel. Mmm! 😀