Znów ta owsianka. Tak, była dziś też na śniadanie. Muszę przemycić ją na każdym kroku. Co zrobić, gdy jest taka dobra?

Musli to jednak nieco inne podejście do tematu. Zalane jogurtem naturalnym (ulubione drugie śniadanie M.) lub mlekiem roślinnym powoli nasiąkają. Te gotowane lub wcześniej namoczone… no cóż, nie są dla każdego. Dlatego też owa mieszanka przygotowana jest dla mojej drugiej połówki, której bardzo kibicuję w zdrowym odżywianiu. A z musli skorzystam sama!

musli-2

Składniki (prawdę mówiąc, możecie zrobić wszystko „na oko” – zależy, co chcecie zobaczyć w tej mieszance oraz w jakich ilościach):

  • 200g płatków owsianych
  • 100g płatków jęczmiennych
  • 60g żurawiny
  • 40g daktyli
  • 50g moreli
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 40g słonecznika
  • 80g orzechów (mix: laskowe, włoskie i migdały)
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Płatki mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na ok. 10 minut (aż nabiorą koloru jasno brązowego). Po tym czasie wyciągamy, studzimy.

Suszone owoce i orzechy siekamy na drobniejsze kawałki.

Całość mieszamy i przesypujemy do słoika.

Smaczności! 🙂

Zapisz

Zapisz