Pomysły na niedzielne śniadania rodzą się każdego dnia. Przyjmuję bodźce z każdej strony – z social media, książek, gazet, rozmów. Głowa od pomysłów pełna. Przychodzi jednak mój ukochany niedzielny poranek, a ja… nie wiem na co się zdecydować! Słodko czy słono? Z owocami czy bez? Gotowanie czy pieczenie? Co wybrać?

Decyzja nie jest prosta, ale wiem, że zjem dobrze, zdrowo, wartościowo!

Tym razem postawiłam na bezglutenowe placuszki z mąki jaglanej z crumble, borówkami i migdałami. Nie żałuję!

Śniadanie umilała mi książka „Whole” napisana przez zagranicznych blogerów, którzy cenią sobie zdrowe, pełnowartościowe jedzenie. Jak tylko przetestuję kilka przepisów, to o niej opowiem coś więcej!

IMG_20160918_130717a

Składniki na 4 placuszki:

  • ¾ szklanki mąki jaglanej
  • jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½  łyżeczki cynamonu
  • ¾ szklanki wody lub mleka roślinnego
  • *dla miłośników słodkości – możecie dodać łyżkę syropu z agawy albo miodu

Dodatkowo:

  • olej kokosowy
  • 2-3 łyżki crumble (przepis już wkrótce)
  • ½ szklanki borówek
  • 5 posiekanych migdałów

Do miski wrzucamy wszystkie składniki. Mieszamy ze sobą aż wyjdzie masa jak do naleśników. Patelnię rozgrzewamy, dajemy odrobinę oleju kokosowego. Na gorącą patelnię kładziemy chochelkę masy naleśnikowej, smażymy krótko z jednej i z drugiej strony

Zapisz