Poszukiwania ciasta na wieczór „we dwie” trwa. Zaczynam nerwowo się kręcić po domu, przeszukuję książki kulinarne, internet, swoją głowę. Mam mało czasu, mało składników, a godzina 20 coraz bliżej! Wtem wpada pomysł… galette! Nie dość, że zachwyci swoją formą, idealnie nada się na dwie osoby, jest szybkie i przepyszne! Do dzieła!

Pełnoziarniste galette ze śliwkami

Składniki:

CIASTO

  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 95g masła (z lodówki)
  • 4-5 łyżek cukru brązowego
  • szczypta cynamonu
  • 6 łyżek zimnej wody

NADZIENIE

  • 250g śliwek
  • 2 łyżki brązowego cukru

DODATKOWO

  • 1 rozbełtane jajko

Mieszamy mąkę, cynamon i cukier. Dorzucamy masło pocięte na kawałki i ugniatamy. Dodajemy wodę. Wychodzi nam piękne, zwarte ciasto. Wkładamy go na 30 minut do lodówki.

Śliwki myjemy, wyciągamy pestki, kroimy połówki na kolejne 3 części. Zasypujemy cukrem.

Na papierze do pieczenia rozsypujemy odrobinę mąki. Rozwałkowujemy ciasto na kształ koła. Na środku (około 4cm od brzechu) nakładamy śliwki. Zakładamy boki do środka, by zostało okienko z widocznymi śliwkami. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem (bez śliwek oczywiście).

Pieczemy 30 minut w 180°C (aż do zbrązowienia brzegów).

Wystarczy jeden kawałek i jestem szczęśliwa 🙂